21 de maig de 2014

La escuradeta, tradición centenaria

Ana Sebastiá (Unidad de Didáctica del Museu Valencià d’Etnologia)

Entre las festividades de la Virgen de los Desamparados -el segundo domingo de mayo- y el Corpus Christi, hacia mitad de junio. Esas son las fechas en que, todos los años desde el siglo XIII, se celebra el mercadillo conocido como escuradeta, en la ciudad de Valencia, en el entorno de la Catedral.
Escuradeta amb Micalet

Escuradeta amb Micalet

El teatro valenciano del siglo XIX ha dejado constancia de estos tipos y costumbres populares. Constantí Llombart escribió en 1878 un romance, La Fira de l’Ascensió, en el que describía la feria de la escuradeta. Francesc Martínez i Martínez, ya en 1927, reflejó este ambiente en el relato La fireta de l’Ascensió, y el mismo folklorista indicaba que en Altea se celebraba mercado extraordinario el martes anterior a la Navidad, con abundancia de vendedores de escurada y escuradeta.

En estos momentos podéis ir a visitarla, puesto que estamos ya en la época apropiada. Desde el museo os la recomendamos.

Entre les festivitats de la Mare de Déu dels Desemparats (el segon diumenge de maig) i el Corpus Christi. Eixes són les dates en què, tots els anys des del segle xii, se celebra el mercat ambulant conegut com escuradeta, a la ciutat de València, a l’entorn de la catedral.

 L’escuradeta és una vaixella de joguet, en fang, i se sol vendre en un mercat ambulant que és també el de l’escurada. És fama que l’escuradeta la fabricaven els aprenents de l’ofici, a fi de provar la seua destresa i ser admesos com a oficials terrissers. En l’assortiment de peces que s’oferix als compradors no falten diminutes campanes, senzilles o decorades, molt apreciades, sobretot, pels xiquets. També els venedors ambulants de l’escurada solien portar en les seues cistelles (a lloms d’animals) peces d’escuradeta que pregonaven amb la frase «Ploreu, xiquets, ploreu, que campanetes tindreu», al·ludint així a l’astúcia infantil que recorria al plor per a fer-se obsequiar amb elles.

 El teatre valencià del segle xix ha deixat constància d’estos tipus i costums populars. Constantí Llombart va escriure el 1878 un romanç, «La Fira de l’Ascensió», en el qual descrivia la fira de l’escuradeta. Francesc Martínez i Martínez, ja el 1927, va reflectir este ambient en el relat «La fireta de l’Ascensió», i el mateix folklorista indicava que a Altea se celebrava mercat extraordinari el dimarts anterior al Nadal, amb abundància de venedors d’escurada i escuradeta.

En aquests moments podeu anar a fer una visita, ja que estem en el moment apropiat. Des del museu us la recomanem.

Tags: ,
Posts relacionats
Comments

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>